Prešovský kraj má na stredných školách voľných desať percent miest

14.06.2023 Prešov

Prešov 14. júna (TASR) - Presne 553 voľných miest majú stredné školy prešovskej krajskej samosprávy pred blížiacim sa druhým kolom prijímacích pohovorov. Hlásia ich niektoré krajské gymnáziá, hotelové či obchodné akadémie a v najväčšom počte odborné školy, a to v gastro, strojníckych, technických a ďalších odboroch. Druhé kolo prijímacích skúšok je naplánované na 20. júna. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Na školský rok 2023/2024 kraj pre budúcich prvákov pripravil celkom 5155 miest a v prvom kole prijímacích skúšok obsadil vyše 4600. Neobsadených ostalo 553 miest, z toho 52 na krajských gymnáziách.

"Najviac voľných miest majú pre prvákov k dispozícii stredné školy PSK z okresu Poprad, a to 113. Celkovo 109 miest ostalo neobsadených na krajských stredných školách Prešovského okresu, 59 v okrese Stará Ľubovňa, 47 v rámci okresu Humenné, 44 v okrese Bardejov a taktiež 38 miest na SŠ v územnej pôsobnosti okresu Kežmarok," uviedla Jeleňová.

Stredné školy v okrese Vranov nad Topľou majú neobsadených 36 miest, v okrese Sabinov 34, vo Svidníku 23, ďalej Sninský a Medzilaborský okres zhodne po 18 miest a napokon okres Levoča deväť a Stropkov má päť voľných miest.

"Zo 16 krajských gymnázií, z toho tri sú organizačné zložky spojenej školy, má k dispozícii voľné miesta šesť - kežmarské, lipianske, sninské, staroľubovnianske a svidnícke gymnázium, ako i gymnázium Spojenej školy T. Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove," doplnila Jeleňová.

V rámci vytvorených miest na stredných odborných školách PSK, ktorých je viac ako 4000, je aktuálne neobsadených 501.

Voľné miesta hlásia aj krajské hotelové akadémie v kraji a tri školy umeleckého priemyslu v Kežmarku, Prešove a Svidníku.

Stredné školy PSK preobsadili vytvorené miesta v prvom kole prijímacích skúšok na vyše 89 percent, voľných pre druhé kolo teda ostáva vyše desiatich percent. Bližšie informácie školy zverejňujú na svojich webových sídlach.
 

Vyberte región